Przejdź do treści
image3017.jpg

Uczniowie z Żelechowa o swoim wyjeździe do Włoch

Utworzono: wtorek, 28, marzec 2017

Wlochy podsumowanie ZSP Zelechow

Wyjątkowo ciekawie spędzili w tym roku ferie zimowe uczniowie Technikum Hotelarstwa oraz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Ignacego Wyssogoty Zakrzewskiego w Żelechowie.

40 uczniów wyjechało na staż zawodowy do Włoch. Zdobywali tam nowe umiejętności i doświadczenia związane z zawodem, którego uczą się w szkole w Żelechowie. Staż odbywał się w hotelach i restauracjach w Riminii nad północnym Adriatykiem. Uczniowie z Technikum Żywienia kształcili swoje kulinarne umiejętności w restauracji La Nave, La Chiacchiera i Hotelu Canasta. Uczyli się m. in. przygotowywać makarony, ciastka, kawę i pizzę. Wszystko z typowej kuchni regionu. Uczniowie z Technikum Hotelarstwa doskonalili swoje umiejętności w Hotelu Canasta i Hotelu Principe. W pierwszych dniach zapoznali się z zasadami obowiązującymi w recepcji oraz rejestracją gości. Każdego dnia przygotowywali inny rodzaj włoskiej kawy oraz dokonywali degustacji. Popołudniami odbywała się nauka języka angielskiego i włoskiego. Uczniowie zwiedzili Rimini, Gradarę, Santarcangelo, San Marino oraz Wenecję. Odwiedzili też szkołę średnią gdzie mogli dowiedzieć się jak wyglądają lekcje i nauka we Włoszech. Partnerzy z Volontarimini, którzy przyjmowali nas we Włoszech zadbali o to by pobyt uczniów był bardzo interesujący i atrakcyjny. Uczniowie na pożegnanie w Volontarimini przygotowali prezentację i piosenkę na melodie włoskiego przeboju, czym bardzo mile zaskoczyli włoskich partnerów. Podczas pożegnań wielu osobom zakręciła się łza w oku.

Projekt m.in. zakładał zdobycie nowych umiejętności zawodowych, kształtowanie umiejętności posługiwania się językiem obcym, nawiązanie kontaktów zawodowych i osobistych przez uczestników, przybliżenie wiedzy na temat kultury i gospodarki Włoch, nawiązywanie kontaktów międzynarodowych i wielokulturowych oraz udział w wymianie doświadczeń. Uczniowie po zakończeniu stażu otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w projekcie.

Staże odbywały się w ramach projektu „Staże zawodowe uczniów ZSP Żelechów” finansowanego z projektu Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego, realizowanego ze środków PO WER na zasadach programu ERASMUS+ sektor Kształcenie i Szkolenie Zawodowe.

 

9 marca 2017 roku w Pracowni Zajęć Praktycznych ZSP Żelechów odbyło się podsumowanie staży zagranicznych uczniów Technikum Hotelarstwa i Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Uczniowie pod kierunkiem nauczycieli praktycznej nauki zawodu przygotowali potrawy według przepisów kulinarnych, które poznali w czasie staży zawodowych we Włoszech. Były to: włoska pasta z bazylią, piadina, przystawka i smakowite włoskie ciasteczka. Każda grupa przygotowała prezentację lub film opisujący przebieg stażu oraz relacje z wycieczek. Uczniowie opowiadali o tym czego się nauczyli. Dzielili się swoimi przeżyciami i wrażeniami. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z pobytu. Podsumowanie w ZSP Żelechów swoją obecnością zaszczycił Starosta Marek Chciałowski, z uwagą wysłuchał relacji uczniów, a w swojej wypowiedzi m.in. podkreślał wartość takich doświadczeń zawodowych. W spotkaniu wzięli udział również dyr. Wydziału Edukacji Kultury i Sportu Jerzy Duchna, dyr. szkoły Grzegorz Szymczak, wicedyrektor Michał Kostyra, kierownik Szkolenia Praktycznego Krzysztof Zatyka oraz nauczyciele, którzy opiekowali się młodzieżą w czasie wyjazdu: Agnieszka Jędrych, Wioletta Majek, Krystyna Wieczorkiewicz, Bożena Zatyka, a także inni nauczyciele zajęć praktycznych. Uczniowie mieli możliwość osobiście podziękować Panu Staroście za wsparcie jakie otrzymują uczniowie ZSP Żelechów od organu prowadzącego – Powiatu Garwolińskiego.

 

 


 

 

 

Joomla 1.6 Templates designed by Joomla Hosting Reviews